Cellprov

Cellprov är ett snabbt genomfört test som tas för att upptäcka cellförändringar i livmodershalsen. Om cellförändringar i livmodershalsen inte behandlas kan förändringarna tyvärr utvecklas till livmoderhalscancer. Om cellförändringarna däremot upptäcks i ett tidigt skede kan de behandlas, vilket kan förhindra att livmoderhalscancer utvecklas.

Därför bör kvinnor gå på regelbundna cellprov:
– Mellan 23-49 år bör cellprovet tas var tredje år.
– Mellan 50-70 år bör cellprovet tas var femte år.

De flesta cellförändringar som upptäcks vid ett cellprov är mindre förändringar som kan läka av sig själva. Vissa förändringar behöver dock tas bort.

När kan man ta cellprovet?
Cellprovet är helt riskfritt och det går även bra att ta det medan man är gravid. Cellprovet kan inte tas under tiden du har mens. Om du upptäcker att du har fått mens under den dagen du är kallad bör du boka om din tid. Utöver detta behöver du inte förbereda dig inför besöket.

Hur går cellprovet till?
Provet tas medan du ligger i en gynekologisk undersökningsstol. Själva provtagningen går snabbt och är oftast färdigt på en minut. Cellprovet tas med en borste som försiktigt förs in i livmoderhalsen, vilket endast några sekunder. De flesta kvinnorna upplever inte att det gör ont. Vissa kvinnor känner obehag som snabbt går över.

Resultatet skickas per post till dig cirka åtta veckor efter att du har tagit testet.