fb

Kostråd vid graviditet

Att äta för två
I samband med graviditet börjar många kvinnor fundera över sina matvanor. Innan graviditeten påverkade ens födointag bara en själv, men genom graviditeten påverkar det man äter även det lilla liv som växer inom en. Detta skapar ofta en känsla av ansvar och en vilja att äta på ett sätt som är så hälsosamt som möjligt för en själv och fostret.

Den som börjar läsa på om kosttips för gravida kan överraskas över den uppsjö av olika tips och dieter som rekommenderas från olika håll. Samtidigt går forskningen framåt och saker som ansågs fullt rimliga förr i tiden rekommenderas inte längre idag.

Vad ska jag äta?
En gravid kvinna behöver få i sig mer näring än vad hon hade behövt annars. För att barnet ska kunna utvecklas behöver det nämligen vitaminer och mineraler, däremot behöver barnet inte särskilt mycket mer kalorier. Den bästa kosten för en gravid kvinna är en varierad och näringsrik kost.

Vårt råd till dig som är gravid är därför att framförallt lyssna till Livsmedelsverkets kostrekommendationer för gravida. Rekommendationer och dieter som kommer från andra håll bör man vara mer vaksam på. I samband med ett besök hos oss får du gärna diskutera dina tankar och funderingar kring kost. 

Länk till livsmedelsverkets kostråd.