fb

Provtagning

Cellprovtagning

Cellprovstagning är gratis till alla.
Cellprov tar vi from det år du fyller 23 år och tom 70 år.
Vi tar proverna vart tredje år tom 49 års ålder och därefter vart femte år tom 70 års ålder.

Klamydia/Gonorré test

Klamydia är en vanlig könssjukdom i Sverige. Många vet inte om att de har sjukdomen, eftersom alla inte får symtom.

Klamydia orsakas av en bakterie och sprids framförallt genom samlag, antingen vaginalsamlag eller analsamlag. Klamydia kan leda till sterilitet, framför allt hos kvinnor. För att kunna få behandling så tidigt som möjligt är det viktigt att testa sig om man misstänker att man har blivit smittad.

Om man misstänker, att man har klamydia, måste man testa sig enligt smittskyddslagen. Genom att behandla klamydiainfektionen tidigt, så kan man minska risken för följdsjukdomar och sterilitet.

Man kan testa sig tidigast en vecka efter smittotillfället.

Läs mer på 1177.se

Gonorré är en könssjukdom som orsakas av en bakterie och som smittar främst genom vaginal- och analsex, men den kan även smitta via munsex. Det är viktigt att få behandling snabbt, framförallt för kvinnor som har svårt att bli gravida, efter en obehandlad gonorréinfektion. Om man är gravid och har gonorré som inte behandlas, kan barnet smittas under födseln. Gonorré är ganska ovanligt i Sverige, men har ökat de senaste åren.

Om man misstänker, att man har gonorré, måste man testa sig enligt smittskyddslagen. Om man får rätt behandling i tid blir man frisk. Man bör inte ha sex förrän man vet att man är smittfri.

Man får inte gonorré genom att ta i hand eller genom att till exempel använda samma handduk eller toalett som någon som har gonorré.

Läs mer på 1177.se

kvinnohalsan-helsingborg-provtagning-1
kvinnohalsan-helsingborg-provtagning-3
kvinnohalsan-helsingborg-cellprov