Fisk och skaldjur

Fisk och skaldjur
Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga när du är gravid. Fet fisk, som lax och makrill, innehåller också omega 3-fett. Ät därför fisk 2–3 gånger i veckan och välj olika sorter, både mager och fet.

Några enstaka sorter kan ha förhöjda halter kvicksilver eller dioxin och PCB. Du bör inte äta dessa så ofta, högst 2–3 gånger per år. Det gäller särskilt om du äter egenfångad fisk, eftersom flera av sorterna främst fiskas av fritidsfiskare.

Ät 2–3 gånger i veckan,
välj olika sorter

Exempel på fisk, fiskprodukter och
skaldjur som är säkra att äta

OBS – Gravad, rökt fisk och sushi:
ät nygjorda eller nyförpackade
produkter. Kontrollera förpackningsdatum.

  • All odlad fisk
  • Alaska pollock
  • Ansjovis
  • Blåmusslor
  • Fiskbullar
  • Fiskpinnar
  • Flundra/skrubbskädda
  • Hoki
  • Hummer
  • Kolja
  • Krabba, det vita köttet
  • Kräftor
  • Kummel
  • Lax och laxfiskar
  • Lutfisk
  • Makrill
  • Pangasiusmal
  • Pilgrimsmusslor
  • Räkor
  • Rödspätta
  • Sardiner
  • Sej
  • Sik (ej från Vänern och Vättern)
  • Sill, även inlagd
  • Tilapia
  • Tonfisk på burk
  • Torsk

Listan är inte fullständig, det finns
många fler sorter som går bra att äta.

Någon gång per år
Ät högst 2-3 gånger per år
sammanlagt av följande sorter
(kan innehålla kvicksilver)

  • Abborre
  • Gädda
  • Gös
  • Haj
  • Lake
  • Rocka
  • Svärdfisk
  • Stor hälleflundra (Hippoglossus
    hippoglossus)
  • Tonfisk, färsk/fryst

Ät högst 2-3 gånger per år
sammanlagt av följande sorter
(kan innehålla dioxin och PCB)

Strömming/sill från Östersjön,
även surströmming

Lax* och öring*, vildfångad från
Östersjön, Vänern och Vättern
Sik* från Vänern och Vättern
Röding*, vildfångad från Vättern

Råden om dioxin och PCB gäller
även barn upp till 18 år och
kvinnor i barnafödande ålder.

* Det gäller främst kvinnor som äter
egenfångad fisk, eftersom dessa
fiskar sällan finns i vanliga affärer.

Vissa fiskar är mindre bra att äta för miljöns skull. Livsmedelsverket arbetar med att fram råd om fisk och miljö, läs mer på länken Mat och miljö till höger.